Συμμετοχή σε Erasmus+

Συμμετοχή του Thessaloniki pride στο Through The Lens Of the Other, Μάλτα 2019

Με το πέρας της πρώτης ανταλλαγής νέων του προγράμματος Erasmus+ ‘Through the Lens of the Other’ που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά συναντήσεων κι εργασιών,το μόνο που μπορεί κανείς πια είναι να αναπολήσει και να αξιολογήσει. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στο Marsaxlokk της Μάλτας και κράτησε 10 μέρες από τις  9-18 Σεπτεμβρίου και είχε 3 στόχους που έπρεπε να υλοποιηθούν. Το τελικό προϊόνπου πρέπει να βγεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα ντοκιμαντέρ από
κάθε χώρα που συμμετέχει, με θέμα τις διακρίσεις που υφίστανται στην πραγματικοτητα της κάθε συμμετέχουσας χώρας.

Οι πρώτες δύο μέρες της ανταλλαγής είχαν σκοπό το χτίσιμο σχέσεων και τη γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων και για το λόγο αυτό ήταν αφιερωμένες σε παιχνίδια κοινωνιομετρίας και δημιουργίας κατάλληλου εργασιακού κλίματος. Οι δύο επόμενες ημέρες στόχευαν στην κατανόηση της “διαθεματικότητας” δικαιολογώντας την πραγματοποίηση σεμιναρίων και εργαστηρίων με άξονα τις διακρίσεις που υφίστανται διαφορετικές μειονότητες. Οι δύο επιπλέον μέρες περιελάμβαναν εργαστήρια και θεωρία για την διαδικασία βιντεοσκόπησης, βασικό στόχο της ανταλλαγής.

Κάποιες από τις εμπειρίες τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε είναι η παρουσίαση σεμιναρίου από τα μέλη του Thessaloniki Pride με τίτλο ‘Antithesis’ εμπνευσμένο απο το σχέδιο δράσης της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses σχετικό με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις περιλαμβάνοντας και τη ΛΟΑΤΚΙ οπτική. Στα πλαίσια της ανταλλαγής προβλέπεται και η παρουσίαση της εκάστοτε χώρας στο intercultural night όπου προβλήθηκε με καλλιτεχνική διάθεση το ελληνικό πνεύμα και ο τρόπος ζωής.

Τέλος,δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε να συμμετάσχουμε στο Malta Pride, στη Βαλέτα και να παρελασουμε με τη σημαία του Europride 2020. Μία παρέλαση που πλυμμήρισε τα γραφικά σοκάκια της πρωτεύουσας με χρώματα και συνθήματα δίνοντας έτσι κίνητρο σε κάθε πολίτη να
συμμετέχει ενεργά! Την δέκατη ημέρα ηρθε ο αποχαιρετισμός.Τα συναισθήματα μας ανάμεικτα αλλά σίγουρα θετικά κατα την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού.

Επόμενη σταση και υπόσχεση να βρεθούμε όλοι ξανά μαζί; Ουγγαρία, Άνοιξη 2020!

Thessaloniki Pride Team:
Φωτεινή Καραμούζη Χαλκιά – Project Coordinator
Πάνος Σκεπαδιανός – Youth Worker
Ελένη Λενέτη – Youngster Participant
Μαριάννα Ματεβοσιάν – Youngster Participant/ Photographer
Κως Τέλιου – Youngster Participant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Credits

📸:  m.mate

📸 : Zsombor Pál