Δελτίο Τύπου για την ισότητα στο γάμο

Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 η έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο -και μάλιστα με διακομματική συναίνεση από όλο το δημοκρατικό τόξο- του γάμου ανεξαρτήτως φύλου σήμανε μια ιστορική μέρα για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας μας. Ως ενεργοί πολίτες, το Thessaloniki Pride χαιρετίζουμε την κίνηση αυτή, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλα τα άτομα και τους φορείς που εργάστηκαν και στήριξαν αυτήν τη μεταρρύθμιση.

Με την υπερψήφιση αυτού του νόμου άνοιξε ο δρόμος για την επίλυση των πολυάριθμων προβλημάτων των οικογενειών που τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργούμε και των παιδιών μας, που, ενώ ζούμε και υπάρχουμε μέσα στον κοινωνικό ιστό, ήμαστε μέχρι τώρα αόρατες έναντι του νόμου. Πέραν όμως των οικογενειών είναι και μια συμβολική κίνηση για όλους τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους στη χώρα μας προς την κατεύθυνση του να μη θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην αισθανόμαστε ότι η πατρίδα μας μάς ωθεί στο να την εγκαταλείψουμε προς άλλες χώρες με μεγαλύτερη αποδοχή προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια πως και σε ένα ευρύτερο διεθνές επίπεδο, η μεταρρύθμιση αυτή μας ευθυγραμμίζει με τις πιο ισχυρές δημοκρατίες και τις πιο ευημερούσες κοινωνίες, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μεταβάλει το αφήγημά της, που τόσο έχει ανάγκη μετά τα χρόνια της κρίσης, και να αποδειχθεί μια δύναμη με αυτοπεποίθηση και όχι φοβικότητα, που ηγείται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με μια ισχυρή δημοκρατία, όπως πρέπει να είναι, να μην αφήνει πίσω δηλαδή κανέναν πολίτη της.

Παρά τις ελλείψεις και τις τεχνικές ατέλειες που επισημάναμε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, ο νόμος για την ισότητα στο γάμο αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έρχεται να προστεθεί δίπλα στα μεγάλα βήματα ισότητας, ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως την κατοχύρωση της γυναικείας ψήφου, την κατάργηση της προίκας, την αποποινικοποίηση της μοιχείας, την καθιέρωση του πολιτικού γάμου και άλλα μεγάλα ορόσημα της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας.

Η αναγνώριση του δικαιώματος στο γάμο για όλες και όλους συμπίπτει με τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το EuroPride 2024 (21-29 Ιουνίου), το κεντρικό και πιο σημαντικό ΛΟΑΤΚΙ+ γεγονός στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η σύμπτωση αυτή μάς δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε διεθνώς τη χώρα μας ως υπόδειγμα καλής πρακτικής, ασφαλή και φιλικό προορισμό, καθώς επίσης και πηγή έμπνευσης για άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες ανά την Ευρώπη που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, ιδιαίτερα όπου συναντούν δυσκολίες.