ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

anti-transphobic

Σε συνέχεια της υπόθεσης που αφορά την ρατσιστική ομοτρανσφοβική επίθεση κατά τρανς ατόμων, χθες Παρασκευή θα λάμβανε μέρος στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η προγραμματισμένη δίκη για τις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες, στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά μήκος του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace αντίστοιχα.

 

Η δίκη και για τις δύο προαναφερθείσες υποθέσεις, αναβλήθηκε για τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η θετική εξέλιξη, την οποία επισήμανε χθες με επίσημες της δηλώσεις η δικηγόρος του θύματος, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι για την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κατά του θύματος στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (κατά μήκος του ξενοδοχείου Μακεδονία Palace), με σκοπό να ερευνηθεί κατά πόσον το βίντεο που καταγράφηκε σε δημόσιο χώρο και χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση του δράστη είναι νόμιμο ή παράνομο, έχει δημοσιευθεί σχετική εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (αριθμ. 3/14.03.2024) που εκδόθηκε εν όψει των γεγονότων και των επιθέσεων.

 

Η εγκύκλιος δέχεται πως η χρήση βιντεοληπτικού υλικού είναι νόμιμη, καθώς αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, από το οποίο προκύπτουν οι δράστες των ομοτρανσφοβικών επιθέσεων, επισημαίνοντας ότι “… τα δικαιώματα τόσο της ιδιωτικής ζωής, όσο και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν είναι απόλυτα. Όπως και κάθε άλλο συνταγματικό δικαίωμα, μπορούν να περιορισθούν, αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος και αν η άσκησή τους προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων, υπό τον όρο βεβαίως πως δεν παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας… Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης απαγόρευση της επεξεργασίας και χρήσης προσωπικών δεδομένων θα οδηγούσε σε κατάργηση του δικαιώματος του πολίτη σε δικαστική ακρόαση και προστασία (άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος).

 

Συνεχίζουμε έμπρακτα να στεκόμαστε δίπλα στα θύματα, καταδικάζουμε και πάλι τις επιθέσεις κατά ατόμων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου τους.

 

Ζητάμε να καταδικασθούν οι δράστες των επιθέσεων απρόκλητης βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και να δικαιωθούν τα δύο ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα.

 

Η δικαιοσύνη είναι καταφυγή των πολιτών για την προστασία των δικαιωμάτων τους και η απονομή της δίνει ένα σαφές μήνυμα κατά της ατιμωρησίας όχι μόνο προς τους φερόμενους δράστες όσο και ευρύτερα προς την κοινωνία.

 

Το 2024 είναι χρονιά EuroPride για την Θεσσαλονίκη και την χώρα μας κι όφελος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων.

 

Thessaloniki Pride