Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου σχετικά με την επίθεση εναντίον τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη

thessalonikipride trans people attach

Περπατάμε ελεύθερα, περήφανα και με ασφάλεια στους δρόμους και στις πλατείες.

Δεν τρομοκρατούμαστε.

 

Νέα τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη.

 

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την βάναυση ρατσιστική και τρανσφοβική επίθεση διακοσίων και πλέον νεαρών ατόμων στη Θεσσαλονίκη, με τη φρίκη να μην έχει καταλαγιάσει και με τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα να έχουν επιζήσει από τύχη, την Δευτέρα 11.3.24 έλαβε χώρα ένα νέο περιστατικό τρανσφοβίας και ρατσιστικού μίσους εναντίον του ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης στην Αριστοτέλους.

 

Απογευματινές ώρες το τρανς πρόσωπο περπατούσε με ένα φίλο του στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς ένας ενήλικας νεαρός άνδρας το αναγνώρισε λόγω του τρανσφοβικού επεισοδίου του Σαββάτου – το οποίο έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και καταδικάστηκε από πλήθος κόσμου και θεσμικούς φορείς- και κινούμενος απειλητικά εναντίον του, το χλεύασε, το εξύβρισε για την ταυτότητα και έκφραση φύλου του λέγοντας του, “εσύ είσαι η πουστάρα απ’ την Αριστοτέλους;” σε ξέρουμε ρε, θα σε πετάξουμε στη θάλασσα”, “Λοάτκια θα σας γαμήσουμε” “εδώ έχουμε ορθοδοξία δεν έχεις θέση εδώ”.

 

Το τρανς άτομο με το φίλο του βιντεοσκόπησαν το συμβάν και κάλεσαν την αστυνομία. Για το περιστατικό υποβλήθηκε μήνυση εναντίον του δράστη για απειλή και εξύβριση με ρατσιστικό κίνητρο στο έδαφος της ταυτότητας φύλου και σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

 

Ο δράστης συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο ακροατήριο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, όμως η υπόθεση λόγω απουσίας των μαρτύρων αναβλήθηκε για την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος. Σημειώνουμε ότι την ίδια ημερομηνία και στο ίδιο δικαστήριο εκδικάζεται και η υπόθεση των εννέα κατηγορουμένων για την τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους.

 

Παράλληλα η Εισαγγελέας έδωσε εντολή για προκαταρκτική εξέταση εναντίον του θύματος για να διερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων για βίντεο που τράβηξε την ώρα της επίθεσης και με το οποίο έγινε η ταυτοποίηση του συλληφθέντα.

 

Ο ρατσιστικός, ομοφοβικός, τρανσφοβικός και ιντερφοβικός λόγος που εκφέρεται από τους πιο επίσημους φορείς της ελληνικής πολιτείας ακόμη και μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη νομοθετική διαδικασία θέσπισης νόμων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας αλλά και από τα ΜΜΕ μέσω της υπερπροβολής ομοφοβικών δηλώσεων, δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα πυροδοτώντας τις επιθέσεις στα σώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας.

 

Ως ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες:

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Είμαστε ενωμένα, δυνατά και περήφανα.

Καταδικάζουμε τη νέα ρατσιστική και τρανσφοβική επίθεση σε πρόσωπο της κοινότητας μας.

Δηλώνουμε την έμπρακτη συμπαράσταση, στήριξη και αλληλεγγύη μας σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να εγγυηθεί για όλες, όλους και όλα μας το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθερα και με ασφάλεια στο δημόσιο χώρο.

Αιτούμαστε την εισαγωγή συμπεριληπτικής ολοκληρωμενης σεξουαλικής εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, ως αυτόνομο μάθημα, καθώς μόνο μέσα από την εκπαίδευση, ανάλογα τρανσφονικά, ομοφοβικά και ιντερφοβικά επεισόδια, μπορούν να εκλείψουν.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε τα δικαιώματα μας να μην μένουν στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζονται στις ζωές μας και να προστατεύουν τα σώματα μας.

 

 

 

Οι οργανώσεις:

Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης

Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας

Πολύχρωμο Σχολείο

Rainbow Seniors

Υπερήφανοι Γονείς

Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 50 και άνω

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης

ΣΥΔ – Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικων

Θετική Φωνή

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Orlando LGBT

Intersex Greece – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΝΤΕΡΣΕΞ