Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μακεδονίας και έχει ονομαστεί τιμητικά συμπρωτεύουσα, για να τονιστεί η ιστορική, πολιτιστική και διοικητική σημασία της, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η πόλη μας πήρε το όνομά της από την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Θεσσαλονίκη και η πραγματική της σημασία είναι «νίκη των Θεσσαλών», οπότε μπορείτε ήδη να πείτε τη σχέση της Θεσσαλονίκης με τον αρχαίο πολιτισμό.

 

Περιήγηση στη Θεσσαλονίκη

Η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα μουσεία και τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εύκολα με τα πόδια ή με την αστική συγκοινωνία. Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα περισσότερα από τα κτίρια έχουν διατηρήσει την ιστορική τους αρχιτεκτονική, ξεκινώντας από την περίφημη πλατεία Αριστοτέλους, που πήρε το όνομά της από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα στις γνωστές αγορές της Θεσσαλονίκης, δοκιμάζοντας παραδοσιακά φαγητά και ποτά, απολαμβάνοντας τοπικές γεύσεις και μυρωδιές.

Όλοι οι δρόμοι του κέντρου της πόλης σας προσκαλούν να ανακαλύψετε την περίφημη προκυμαία της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής της πόλης. Περπατώντας κατά μήκος του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος, μπορείτε να βρείτε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους, κήπους με διαφορετικά ονόματα και θέματα, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, τα οποία σας προτείνουμε να περιηγηθείτε με ποδήλατα, σκούτερ ή απλώς να περπατήσετε.

 

Δημοφιλή αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη

1. Λευκός Πύργος

Ο επιβλητικός Λευκός Πύργος αποτελεί το ορόσημο της Θεσσαλονίκης από τον 16ο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως «Φρούριο Καλαμαριάς», Πύργος του Αίματος και των Γενιτσάρων, πριν βαφτεί συμβολικά λευκό από τους Οθωμανούς το 1890. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μουσείο που περιγράφει τη μακρά ιστορία της πόλης που συνδέεται με το κτίριο, ενώ στον τελευταίο όροφο, θα βρείτε πλήρη θέα 360 μοιρών της Θεσσαλονίκης.

 

2. Καμάρα - Ροτόντα

Η θριαμβευτική Αψίδα του Γαλερίου της Θεσσαλονίκης, είναι μέρος ενός κτιριακού συγκροτήματος του 4ου αιώνα μ.Χ. που περιλαμβάνει τη Ροτόντα, ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπως και τον δρόμο δίπλα στην πλατεία Ναβαρίνου. Τόσο η Αψίδα του Γαλερίου όσο και η Ροτόντα έχουν εγγραφεί από την UNESCO το 1988 ως τμήματα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης. Τα κοντινά κτίρια φιλοξενούν νεαρούς φοιτητές, έτσι στους δρόμους βρίσκονται οικονομικές επιχειρήσεις για φαγητό, ποτό, ενώ είναι ένα μέρος όπου μπορείτε επίσης να κάνετε ένα… τατουάζ, καθώς τα καταστήματα τατουάζ είναι συγκεντρωμένα εκεί, ανοιχτά τις περισσότερες μέρες.

 

3. Λαδάδικα

Σε αυτή την πολύχρωμη περιοχή της πόλης μπορείτε να περπατήσετε, να απολαύσετε μερικά από τα παλαιότερα κτίρια, που φιλοξενούν ταβέρνες της πόλης είτε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, δοκιμάζοντας ελληνικά παραδοσιακά φαγητά και ποτά. Κομψά μπαρ και κλαμπ σας περιμένουν επίσης τη νύχτα, οπότε μην ανησυχείτε, θα διασκεδάσετε με αύρα Θεσσαλονίκης, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που ενδέχεται να τα επισκεφθείτε.

 

4. Πολλαπλά μουσεία

Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μεγάλη πολιτιστική σημασία για την χώρα, εξυπηρετεί και τους λάτρες των μουσείων! Μπορείτε να ξεκινήσετε επισκεπτόμενοι το εκπληκτικό Αρχαιολογικό ή το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ οι εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί, καθώς η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της «συμπρωτεύουσας». Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επισκεφτείτε το Εβραϊκό Μουσείο ή αν είστε λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό και Εθνογραφικό Μουσείο, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Πολεμικό Μουσείο και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τέχνης.

 

5. Νυχτερινή ζωή

Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο γνωστές «ζώνες νυχτερινής ζωής» της Ευρώπης και είναι στοιχείο που τιμά ιδιαίτερα και η Θεσσαλονίκη. Μπορείς πάντα να βρεις πάρτι παντού, σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας, σε κάθε λογής κλαμπ ή μπαρ, με διαφορετική μουσική, αισθητική και κόσμο. Προμηθευτείτε την καλύτερη διάθεση σας και τα αγαπημένα ρούχα σας για πάρτι, γιατί χορέψετε όλη τη νύχτα! Μην ξεχνάτε, πάρτι θα πραγματοποιούνται όλη την εβδομάδα EuroPride!

 

Learn More