L.OVE.D

Το Learning OVERcomes Discrimination (L.OVE.D.) ήταν μια ανταλλαγή νέων που υλοποίησε το Thessaloniki Pride μαζί με συνεργάτες από τη Σερβία, τη Δανία, την Εσθονία, την Κροατία και την Πορτογαλία. Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22-28 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο κύριος στόχος του έργου L.OVE.D. ήταν η προώθηση της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων μεταξύ των νέων. Κανείς και καμία δεν γεννιέται με προκαταλήψεις, αλλά τις αναπτύσσει με την πάροδο του χρόνου.

Είναι ζωτικής σημασίας να προωθούμε τις αξίες της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Μεταξύ των παιδιών και των νέων πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία μέσω της επίσημης και της μη τυπικής εκπαίδευσης. Το έργο έφερε και διέδωσε διαφορετικές μεθόδους άτυπης εκπαίδευσης για εξάλειψη των διακρίσεων στις δράσεις των νέων, προκειμένου να ενισχύσει την καθημερινή τους εργασία, να ευαισθητοποιήσει για τα δικαιώματα, να τους δώσει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να αντισταθούν στις διακρίσεις και να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς, να αναζητήσουν νομικές ή άλλες κατάλληλες λύσεις. Στο τέλος του έργου, οι συμμετέχοντες ετοίμασαν ένα φυλλάδιο, αφίσες και ένα βίντεο για την προώθηση της μη διάκρισης και της ανεκτικότητας.

Οι μαθησιακοί στόχοι ήταν:
– Να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε με άλλους και άλλες χρησιμοποιώντας μη βίαιη επικοινωνία
– Να ανταλλάξουμε γνώσεις και παραδείγματα καλών πρακτικών σε μια διεθνή ομάδα νέων
– Να βελτιώσουμε τη γνώση για άλλους πολιτισμούς, θρησκείες και χώρες
– Να προωθήσουμε το διαπολιτισμικό διάλογο με τη νεολαία και τις κοινές παγκόσμιες αξίες
– Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου
– Να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τη μισαλλοδοξία
– Να διοργανώσουμε σύντομα εργαστήρια για τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία για τους ντόπιους νέους
– Να δημιουργήσουμε ένα διεθνές δίκτυο νέων (σε διαδικτυακό περιβάλλον)

Αφού εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τα είδη των διακρίσεων, τις άμεσες και έμμεσες διακρίσεις και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι νέοι και οι νέες μπόρεσαν να αποφέρουν οφέλη στις τοπικές τους κοινότητες και τους τόπους όπου ζουν. Μετά την ανταλλαγή, οι νέοι συμμετέχοντες μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο εργασίας και συμβίωσης με άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και χωρίς κανόνες και πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις. Το έργο επηρέασε τους συμμετέχοντες με τέτοιο τρόπο που ανέπτυξε σε αυτούς την ικανότητα αναλυτικής σκέψης και διαπολιτισμικής ευαισθησίας.

L.OVE.D. χρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ (Βασική Δράση 1).