Το Thessaloniki Pride είναι μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, που σκοπό έχει την ενίσχυση της κοινωνικής ορατότητας των γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, ίντερσεξ και γενικότερα κάθε μειονότητας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς και την υποστήριξη της ισότητας και των δικαιωμάτων τους στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή.
Το Thessaloniki Pride ιδρύθηκε την άνοιξη του 2012 με σκοπό αρχικά τη διοργάνωση του ομώνυμου φεστιβάλ σε μια περίοδο που οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης διένυαν μια περίοδο αναγέννησης. Μετά την απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία του πρώτου Thessaloniki Pride, η οργάνωση ενδυναμώθηκε και επέκτεινε τις δραστηριότητές της και σε άλλα πεδία. Με την πάροδο του χρόνου, οι δράσεις μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:
1) Το Thessaloniki Pride, το κεντρικό φεστιβάλ LGBTI υπερηφάνειας της Θεσσαλονίκης κάθε Ιούνιο, που αποτελεί την πραγμάτωση του δικαιώματος των LGBTI ανθρώπων να βγουν στο δημόσιο χώρο και να πάρουν μέρος στο δημόσιο λόγο με αυτήν τους την ιδιότητα. Το ετήσιο φεστιβάλ, που έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο από άποψης συμμετοχής συμβάν της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, απευθύνεται σε όλη την πόλη ως μια γιορτή διαφορετικότητας, απελευθέρωσης και εναντίωσης στο συντηρητικό παρελθόν.
2) Εκδηλώσεις ενημερωτικές ή κοινωνικής παρέμβασης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως ενημερωτικές ημερίδες, εργαστήρια σε σχολεία, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εικαστικές εκθέσεις, ραδιοφωνική εκπομπή, επιμορφώσεις μη LGBTI φορέων σε ζητήματα συμπερίληψης φύλου και σεξουαλικότητας, παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες της LGBTI κοινότητας, τηλεοπτικές και διαδικτυακές καμπάνιες.
3) Δράσεις δικτύωσης και ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, τόσο οριζόντια με άλλες LGBTI οργανώσεις σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και κάθετα σε τοπικό επίπεδο μεταξύ όλων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη.
4) Νομικός ακτιβισμός, κυρίως για την ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού νόμου μέσα από καταγγελίες περιπτώσεων ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής μίσους.