Το θεματικό πλαίσιο
Πάνω από ένα χρόνο τώρα ο κόσμος μας ζει υπό το καθεστώς της πανδημίας. Πάνω από ένα χρόνο τώρα, και με τις επιπτώσεις της να είναι πιο έντονες στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αναμένουμε την πολυπόθητη “επιστροφή στην κανονικότητα” κατά το κοινώς λεγόμενο. Σε ποια κανονικότητα όμως θέλουμε να επιστρέψουμε; Για το μεγαλύτερο μέρος της LGBTI κοινότητας παγκοσμίως ο αυτοπεριορισμός και η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα δεν ήρθαν με τα μέτρα καραντίνας, αλλά προϋπήρχαν. Η κανονικότητα και τα κυρίαρχα πρότυπα για τις μη προνομιούχες ομάδες περιλαμβάνουν αποκλεισμούς, θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις, καταπίεση, κακοποίηση. Ειδικά με το πρόσφατο κύμα αποκαλύψεων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς και τις διάφορες απόπειρες υποβάθμισης και συγκάλυψης, έγινε πια ευρύτερα γνωστό ότι η σεξουαλική βία δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά αφορά μια πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Είναι δηλαδή μέρος της κανονικότητας, μιας κανονικότητας στην οποία δε θέλουμε να επιστρέψουμε.
Αναμφίβολα όλες και όλοι ανυπομονούμε να περάσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που συνεπάγεται, ακόμα περισσότερο, όταν με πρόσχημα την πανδημία, ειδικά σε περιπτώσεις ανελεύθερων κυβερνήσεων, τα μέτρα περιορίζουν αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τις ελευθερίες του κόσμου. Ωστόσο, βλέπουμε την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία να επανέλθουμε, όχι στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά σε έναν καλύτερο κόσμο, τώρα που όλος ο πληθυσμός έχει βιώσει πώς είναι “η ελευθερία υπό προϋποθέσεις”. Το 9ο Thessaloniki Pride διεκδικεί μια κανονικότητα που μας χωράει όλες, όλους και όλα, που θα ενθαρρύνει και τις πιο ευάλωτες ομάδες να έχουν φωνή και να μιλάνε χωρίς δισταγμό για τις διακρίσεις και τις κακοποιήσεις που υφίστανται, δίχως να φοβούνται το στίγμα.
Οι παράμετροι της πρόσκλησης
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της θεματικής το Thessaloniki Pride αναζητεί σύνθημα που να εκφράζει και να καλεί όχι για επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, αλλά για μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου όλα τα μέλη της κοινωνίας θα έχουν φωνή και ισότιμη συμμετοχή. Το σύνθημα πρέπει:
- Να είναι δυναμικό και έξυπνο, να απομνημονεύεται εύκολα και να μην έχει αρνητισμό
- Να είναι σύντομο, ιδανικά ως πέντε (5) λέξεις
- Να είναι ουδέτερο ως προς το φύλο
- Να μπορεί να μεταφραστεί, χωρίς να χάνει το νόημά του, και σε άλλες γλώσσες
Αν έχεις κι εσύ ιδέες και προτάσεις στείλ’ τες μέχρι τις 7 Μαΐου και ώρα 18:00 μέσω email στο contact@thessalonikipride.com ή στη σελίδα μας στο Facebook στο www.fb.com/ThessalonikiPride.