EuroPride 2020

Με αίσθημα ευθύνης για τη δημόσια υγεία και έχοντας υπόψη ότι τα κρίσιμα στοιχεία του EuroPride (ορατότητα, μαζικές συγκεντρώσειε,ς συμπερίληψη, διεθνείς μετακινήσεις) περιορίζονται αισθητά λόγω των κανονισμών υγιεινής, το διοικητικό συμβούλιο του  Thessaloniki Pride έχει λάβει τη δύσκολη απόφαση ότι το EuroPride δεν μπορεί ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για το 2020.
Το EuroPride 2020 είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Η πραγματοποίησή του κάποια στιγμή το φθινόπωρο θα ήταν μια αρκετά αβέβαιη –με μεγάλο ρίσκο– επιλογή, δεδομένου ότι οι αρχές, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορούν ούτε να εγγυηθούν τη δυνατότητα μαζικών συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων, συναυλιών και συνεδρίων έως το τέλος του 2020, ούτε να αποκλείσουν ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων COVID-19 και συνακόλουθα και καραντίνα. Επιπλέον, η πανδημία έχει εξαντλήσει τους πόρους του κόσμου, αλλά και των φορέων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μας να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες για το EuroPride, ο κόσμος μας να μην έχει τα μέσα να υποστηρίξει το σκοπό μας και οι χορηγοί είναι πολύ διστακτικοί να επενδύσουν στις δράσεις μας. Ακόμα κι αν πραγματοποιούσαμε μια άτυπη παρέλαση, το EuroPride δε θα ήταν ευρωπαϊκό στην ουσία του, καθώς οι διεθνείς μετακινήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε περιορισμούς, αποκλείοντας έτσι μέρος της κοινότητας.
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διοργανωτών Pride, το διαχειριστή του τίτλου του EuroPride, για να εξετάσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι σαφές ότι οι λόγοι που το EuroPride ήρθε στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως επίσης και η ανάγκη να ενδυναμώσουμε την κοινότητά μας μέσω του EuroPride.
Ταυτόχρονα, κατανοούμε την ανάγκη της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ορατότητα και ενδυνάμωση και εντός του 2020. Ως εκ τούτου, προγραμματίζουμε τη διοργάνωση ορισμένων εκδηλώσεων ορατότητας τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2020 τοπικής εμβέλειας και προσαρμοσμένα στη νέα πραγματικότητα.

 


 

Το 2020,  η Θεσσαλονίκη είχε λάβει τον τίτλο του EuroPride. Με σύνθημα “Welcome to the future where everyone can join!” (μετ. καλώς ήρθατε στο μέλλον όπου όλοι/ες μπορούν να συμμετέχουν) το EuroPride 2020 σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για το κίνημα του Pride και σκόπευε να αναδείξει τα συναισθήματα ελευθερίας και ελπίδας της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αφού θα άφηνε πίσω της το σκοτεινό παρελθόν της μισαλλοδοξίας που έχει συσχετισθεί με τα Βαλκάνια από τη δεκαετία του 1990 και θα βάδιζε προς το φως με αισιοδοξία.

Ήταν η πρώτη φορά που το EuroPride θα φιλοξενούταν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η οργανωτική επιτροπή του Thessaloniki Pride μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης εργαζόταν εντατικά, μιας κι ήταν αποφασισμένοι να προσφέρουν στο ευρωπαϊκό κοινό ένα ασφαλές EuroPride με πολιτικό μήνυμα και ταυτόχρονα γιορτινό, ενθουσιώδες και γεμάτο παλμό. Το EuroPride 2020 θα ήταν μια γιορτή διεκδίκησης για την αλλαγή προς το καλύτερο της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από γειτονικές χώρες.

Το 8ήμερο εκδηλώσεων θα περιλάμβανε μια σειρά από εκθέσεις τέχνης, υπαίθρια πάρτι, συναυλίες, food festival, θερινές προβολές ταινιών, ένα συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά την φαντασμαγορική παρέλαση του EuroPride το Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020, στην 51η επέτειο της εξέγερσης του Stonewall.